Między innymi za sprawą pandemii powróciliśmy do tradycji wypiekania chleba w domu, co – jak się okazało – nie jest wcale skomplikowane. Proces ten ułatwiają dostępne na rynku urządzenia, do których wystarczy dodać wszystkie niezbędne składniki, aby w niedługim czasie wyjąć chrupiący, pachnący bochenek chleba. Jak go pokroić? Najprostszym rozwiązaniem jest nóż, jednak trudno nim odcinać równe, kształtne kromki. W tym przypadku idealnie sprawdzi się krajalnica elektryczna, którą wykorzystacie także do wielu innych celów. Na jaką krajalnicę się zdecydować?
Szerokość kromek, ale i plasterków
Podstawową funkcją, o jaką powinniście zadbać, wybierając krajalnicę, jest płynna regulacja grubości kromek. W zależności od dostępnego modelu może wynosić od 1 do 15 mm. Dzięki tej opcji dopasujecie ustawienie tarczy tnącej w zależności od rodzaju chleba, jaki chcecie pokroić. Funkcjonalność ta idealnie sprawdza się również przy krojeniu wędlin, serów, czy warzyw. To nie jedyna opcja, którą trzeba uwzględnić, dokonując wyboru najlepszego sprzętu, dopasowanego do wykorzystania w domu.
Aby z łatwością kroić dowolne produkty, krajalnica musi być zaopatrzona w odpowiedni podajnik. Najpopularniejszym na rynku rozwiązaniem są modele wyposażone w podajniki plastikowe. Na nich umieszczamy chleb, wędlinę czy ser, a następnie ruchami w przód i w tył przesuwamy produkt po obracającym się ostrzu. Jeśli zależy wam na trwałości, a jednocześnie na łatwym utrzymaniu krajalnicy w czystości, wybierzcie modele, które posiadają podajniki metalowe. Mimo że są nieco droższe od plastikowych, warto w nie zainwestować z pomocą pożyczki online, choćby ze względów higienicznych.
Rodzaj noża
Najważniejszym elementem krajalnicy jest nóż, odpowiedzialny za cięcie plasterków. Także i on nie może być przypadkowy. Jeśli szukacie krajalnicy uniwersalnej, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie nóż ząbkowany. Idealnie sprawdzi się przy krojeniu zarówno twardego chleba, jak i miękkiego sera. Noże gładkie z kolei można wykorzystać przede wszystkim do krojenia warzyw czy miękkich wędlin.
Pamiętajcie również o ochronie przed przecięciem. Dotyczy to szczególnie przypadków, w których pozostały kawałek chleba, wędliny czy pomidora jest niewielki. Aby uniknąć poważnego zranienia, wybierajcie krajalnice wyposażone w dociskacz. Wówczas bez obaw możecie kroić każdy produkt – niezależnie od jego wielkości. Przyda się także ostrzałka do noża. To jednak nie jest akcesorium obowiązkowe, ponieważ wystarczy wykręcić nóż – co nie jest skomplikowane – i oddać go do naostrzenia w zakładach zajmujących się tego rodzaju usługami.